Valp Blogg

9. mar, 2017

Vissa dagar klarar man sig utan! Klockan 10 idag ringde min son förtvivlat och sa att Windy var dålig! Fem minuter senare var jag hos honom och hittade en livlös Windy i hallen! Vi bar ut henne i bilen och åkte akut till veterinären som konstaterade att det inte fanns några hjärtljud!

Vad var det som hände?

I söndags ringde Windys matte mig och var orolig för Windy. Hon var rastlös, hässjade och gnällde, pep och bäddade; alltså visade hon alla tecken på att valpa, fast tre veckor för tidigt! Sedan upptäckte Marie grönaktiga flytningar! Bara att kasta sig i bilarna och åka till djursjukhuset!

Ultraljudet visade att 2-3 av valparna hade dött, men minst två valpar hade fortfarande hjärtslag. Windy fick medicin och vi fick information om att hon antingen skulle abortera de döda fostren eller så skulle de komma ut när det var dags för valpning. Windy fick följa med oss hem. Det första dygnet var jag med henne så gott som hela tiden, men inga foster kom ut. Jag pratade igen med veterinären som sa att så länge Windy var pigg och inte hade feber var det ok. Och Windy mådde bra! Hon åt tre till fyra rejäla portioner om dagen, hon slutade bädda och hon var glad och busig när vi gick promenader.

På onsdagkvällen ville Windy inte äta och inte heller torsdagmorgon kunde jag få i henne något. Hon var med ute i stallet när jag släppte ut hästarna, men ganska snart ville hon in igen. Jag lämnade henne med min son vid kvart i åtta och min enda oro var att hon inte åt. Jag bestämde mig för att köpa lite "blötmat" och se om jag kunde få henne att äta på lunchen. Två timmar senare låg hon livlös i hallen!

Det är så lätt att vara efterklok! Varför öppnade inte veterinären henne och tog ut de döda fostren? Förmodligen för att det skulle medföra en risk för de valpar som levde. Varför frågade vi inte ännu mer ingående om riskerna för Windy? Varför föreslog inte veterinärerna abort? Det snurrar många frågor i huvudet och vi försöker hitta svar och förklaringar, men egentligen spelar det ingen roll för Windy är borta!

En liten tröst var att hon inte var ensam, sonens första lektion var inställd och han och Windy hade legat i sängen och tittat på TV. Sedan hoppade Jonte in i duschen och då la sig Windy i hallen, han hörde att hon började gnälla och gny lite och tänkte att hon behövde komma ut, men när han kom ut från duschen 10 minuter senare var hon livlös! 

Att åka ut och lämna Windys kropp till familjen är det värsta jag varit med om som uppfödare! Men mitt i alla tårar och snörvlande så delade vi med oss av våra fina minnen av Windy. Vi bäddade åt henne i Maries bil och stoppade om henne med sköna filtar. Hon såg ganska fridfull ut, men hon kommer ändå att fattas oss i lång tid framöver!

4. mar, 2017

Fick Pm från Windies matte idag. Nu går det fort tills det är dags 🙂
Hej! Hoppas allt är bra med Er! Windie mår bra och växer. Har känt valparna röra sig Windie vilar mycket och behöver gå ut o kissa på natten, märks tydligt att hon är dräktig och det syns. Snart är det dags! Kram

Marie

18. feb, 2017

Fredag-eftermiddag var jag på Valla med Windy och hennes mattar. Som vanligt var Windy på ett strålande humör vilket ju inte försämrades av att hitta godis i väntrummet.

När det var dags klämde vi in oss allihop (en hund, en veterinär och fem mattar) i ultraljudsrummet. Självklart fanns det valpar i magen! Vi kunde räkna till fem (eller i alla fall minst 4) och fick också se små, fladdrande hjärtslag! Alltid lika härligt när man får se liven första gången! Nu ser vi fram emot en lagom stor kull i slutet på mars. Håller tummarna för en bra könsfördelning!

Windy följde med Marie och flickorna hem igen, men om bara några veckor kommer hon till oss för att hinna boa in sig lite innan det är dags för valpning!

Mathilde

 

20. jan, 2017

Då har jag gjort min första parningsresa för Kennel Mörkveden. Det blev en lyckad parning mellan Mörkvedens Vind, Windy och SE UCH Il Sano´s Avalon, Ilon. De gillade varandra direkt och var otroligt lika, underbara o härliga hundar.  Det här kommer att blir toppen!

Umgicks lite med Windy innan vi åkte o det är en härlig tik. Fann sig i bad, trimning, promenader o resa utan minsta problem. 

Så nu hoppas vi på många valpar i slutet på mars med leverans Kristi Himmelfärdshelgen. Det blir ännu en ny upplevelse att se fram emot.

Marie